FÖRLÅÅÅÅÅÅT! jag känner att jag varit lite taskig mot plommonen och inte uppskattat dom ordentligt. dom är fantastiska om man bara får koka dom lite! (det är nog mest konsistensen jag har problem med).
hittade ett recept på plommonmarmelad här som ursprungligen kom från annas mat:
1,5 kg plommon (60 stycken blev det hos mig)
1 dl vatten
saft av 2 citroner
12 dl socker (ca 1 kg) fyra sorter blev det: ljust muscovado, brun farin, råsocker och vanligt ekologiskt
i kommentarerna tipsades det om kanel och kardemumma, så det fick det bli. kollade lite i Jan Hedhs bok 'Sylt och marmelad' och där användes ljust muscovadosocker.
Så här gjorde man:
Räkna plommonen noga. Skölj dem väl men skala inte. Kärna inte ur dem.
Koka under lock med vatten i ca 30 minuter.
Ta upp alla kärnorna. Suck och stön, jag hittade bara 59. Hade jag räknat fel från början?
Häll i socker och citronsaft och låt sjuda utan lock i ca 1 timma.
rörde runt lite och vad dök upp om inte kärna nummer sextio. ingen risk för tänderna!
Skumma av ordentligt och fiska upp kanelstänger och kardemumma-tekula.
Häll upp på väl rengjorda burkar och fyll dem ända upp. Förvaras svalt.
tisdag 29 juli 2008
åh, sicka plommon!
Upplagd av litet hus kl. 17:26
Etiketter: efterrättshörnan, skörd, sylta och safta
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Åhh. nu blev jag inspirerad igen! kanske får ge mig ut på en pallartur och se om jag hittar några övergivna plommisar i helgen... Men jag tyckte dina plommon var mycket goda "råa" också!
mmm och den blev hur god som helst. imorgon blir det mer plockning och kanske mer marmeladkokning. eller kräm.
hittar du inga kan du komma till mig!
Inspirerande och imponerande genomfört inlägg! Inte minst kärnsöknings- och kryddtillsättningsbilderna, de gillar jag verkligen.
tack för det huskorset! jag är väldigt nöjd, det är ju sånt här man själv vill läsa!
Nu har jag också provat! Vilken rolig marmelad det var att göra. Och vilken skillnad det är på plommon och plommon, jag gjorde bara av med 35 st för att få ett kilo!
vad var det för färg på dina pallade? jag har inte testat att göra på mina röda ännu.
De var ehhh... lila? Röda, räknas de nog som. Men de var lika dina, fast inte lika mycket smak.
Idag har jag provsmakat, marmeladen blev asgod!
Skicka en kommentar